Netwerken, mijn ervaringen én tips

Afgelopen woensdag plaatste ik een post op Instagram waarin ik mijn tweede officiële freelance opdracht aankondigde. Een goede vriendin vroeg mij: “Hoe doe je dat toch?” Mijn antwoord daarop: “Netwerken!” In deze blog geef ik je vijf tips om succesvol te netwerken.

Media Bode Producer

LAURA BODE

Wie had ooit gedacht dat het meisje met ‘bel-angst’ nu zo lekker aan het netwerken is? Ik zie mezelf nog zitten, ik was 16 jaar en werkte naast mijn studie als administratief medewerkster in het bedrijf van mijn oom. Als hij mij vroeg even een klant te bellen, brak het zweet me uit. En al helemaal als mijn oom zich in diezelfde ruimte bevond. Ik bewaarde de belletjes dus altijd heel tactisch tot een moment dat ik alleen was. En dan nóg vond ik het doodeng, maar net even ietsjes minder dan wanneer er – in mijn beleving – iemand mee zou luisteren. 

Van bel-angst naar roodgloeiende telefoon
Die bel-angst hield een aantal jaren aan. Toen ik na mijn studie in 2014 – ik was toen 21 – aan de slag ging als programmacoördinator moest ik heel veel bellen om klanten door ons RTL7-programma heen te loodsen. Dit bleek niet direct mijn droombaan en na 5 maanden hield ik het dan ook voor gezien. Maar achteraf, wanneer ik terugkijk op deze job, ben ik dankbaar dat ik op deze manier begonnen ben. Toen ik namelijk anderhalf jaar later als producer aan de slag ging, was die bel-angst verleden tijd en kreeg ik heel veel productionele zaken geregeld door mensen gewoon op te bellen.

Small talks en vlieguren 
Na mijn functie als programmacoördinator ging ik aan de slag als communicatie-adviseur. Hierna volgde de functie van producer en projectmanager. Ik heb in de afgelopen jaren dus diverse functies bekleed en in al deze functies heb ik nieuwe mensen leren kennen. Hierdoor heb ik een fijn netwerk opgebouwd. Maar ook ik krijg van random kletsen op een netwerkbijeenkomst nog altijd een beetje de zenuwen, want waar moet je het in vredesnaam over hebben? Door de ervaringen van de afgelopen jaren heb ik inmiddels geleerd dat je jezelf soms gewoon een schop onder je kont moet geven en denken ‘hup, stel je niet aan, gaan!’ Reken maar dat je binnen no time een half uur staat te kletsen over van alles en nog wat. Al doende leert men en wanneer je maar voldoende vlieguren maakt, gaat het steeds een beetje makkelijker. 

Vijf tips om succesvol te netwerken
Dat netwerken heb ik inmiddels aardig in de vingers en zo kom ik dus ook aan mijn klussen. Voor alle dames, én heren natuurlijk, die het lastig vinden om te netwerken heb ik vijf tips om succesvol te netwerken: 

 1. LinkedIn is je beste vriend
  Mogelijk heb je al een aardig netwerk opgebouwd, misschien ook niet. Geen probleem! Nodig mensen van je studie uit, oud-collega’s en werkgevers, maar denk ook eens aan familie en kennissen. Zij kunnen actief in de branche zijn waar jij graag je werk zou vinden. Vaak blijkt dat een goede kennis zomaar jouw ambassadeur kan zijn en je bij bedrijven binnen kan brengen. Ideaal! Zorg dus zo nu en dan voor een kruiwagen. Wees ook zuinig op je bestaande netwerk. Onderhoud je bestaande contacten door regelmatig een statusupdate te plaatsen, maar ook door je netwerk eens een persoonlijk bericht te sturen.
 2. Schrijf een elevator pitch
  Oké, dit klinkt misschien wat zwaar maar als je eenmaal aan tafel zit bij die potentiële opdrachtgever moet je hem wel in het kort kunnen vertellen wie je bent, wat je doet, welke producten en/of diensten je aanbiedt en wat je voor hem kan betekenen. Kortom, noteer gewoon voor jezelf wat je zakelijk te bieden hebt. Schrijf het in een zogeheten elevator pitch en oefen dit een aantal keer. Zo weet je zeker dat je jouw verhaal duidelijk overbrengt zonder dat je begint te stotteren.
 3. Geef altijd je visitekaartje af
  Ik schreef er laatst al over onder mijn Instagrampost: visitekaartjes ouderwets? Ik denk het dus niet! Natuurlijk kun je na een leuk gesprek direct een uitnodiging sturen op LinkedIn – en ik weet dat mensen dit tegenwoordig zelfs ter plekke doen – toch denk ik dat je met iets tastbaars als een visitekaartje nét even iets langer blijft hangen. Zorg voor een mooi design, duidelijke info en geef je visitekaartje zelfverzekerd af. En hoe leuk is het als je een aantal weken later gebeld wordt voor een klus en je ziet jouw visitekaartje op het bureau voor je nieuwe opdrachtgever liggen. Ben je toch blijven hangen!
 4. Ga in je eentje
  Als je een netwerkbijeenkomst bezoekt, ga alleen! Het is heel verleidelijk om een goede vriendin mee te nemen. Toen ik nog in loondienst werkte, sprak ik altijd met mijn collega af om samen naar een event te gaan. Puntje bij paaltje stonden we een groot deel van de avond samen te socializen. Niet heel efficient als het om netwerken gaat. Wanneer je alleen gaat, heb je veel eerder aanspraak. Andere mensen die ook alleen zijn, hebben behoefte aan een praatje. Je leert op deze manier veel sneller nieuwe mensen kennen.
 5. Wees jezelf
  Misschien ben je bang dat een potentiële opdrachtgever je niet goed genoeg vindt en heb je daarom de neiging om je beter voor te doen dan je bent. Niet doen! Niemand heeft er iets aan wanneer jij je anders voordoet dan je daadwerkelijk bent. Dan krijg je straks die klus, maar voel jij je er helemaal niet comfortabel bij. En dan? Grote kans dat de klus niet loopt zoals je zou willen en dat je een volgende keer niet meer door deze opdrachtgever gevraagd wordt. Dus wees niet bang om jezelf te zijn. Laat zien wie je bent en wat je kan. 

Netwerken lijkt spannend, maar is uiteindelijk helemaal niet zo eng als je zou denken. Zoals mijn welbekende quote luidt: “Als je het gewoon doet, groeit je moed”. Gewoon doen en ervoor gaan dus!

Als je twijfelt, groeit je angst. Als je het gewoon doet, groeit je moed!”

Contact

E. info@mediabode.nl
T. 06 46 29 17 53

Chat met mij!
Hi
Kan ik je helpen?