Studiekeuzestress

Niet altijd wist ik precies wat ik later wilde worden of beter gezegd wilde doen. Als je mij tien jaar geleden had verteld dat ik het jaar 2020 zou beginnen als zelfstandig ondernemer, met mijn eigen onderneming Media Bode, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken. De hbo studie Ondernemer bestaat niet en ondernemen kun je niet leren, toch heeft mijn studiekeus mij veel gebracht. Benieuwd wat? Lees snel verder.

Media Bode Producer

LAURA BODE

In 4 havo wordt er veel aandacht besteed op het gebied van studiekeuze. Dit lijkt misschien wat vroeg, maar dit heeft te maken met de deadlines voor het aanmelden bij scholen in het eindexamenjaar. Om mij heen hoorde ik klasgenoten overtuigend roepen welke studie zij gingen volgen. Van hbo Verpleegkunde tot Commerciële Economie allemaal passeerden ze de revue. Het leek erop dat mijn vriendinnen al precies wisten wat ze wilde gaan doen en het voelde alsof ze alles al geregeld hadden. Zat ik dan met mijn goede gedrag, ik had daarentegen namelijk geen enkel idee wat voor studie ik wilde volgen. Ik was goed in Nederlands, vond de Nederlandse les altijd erg leuk en als echte grammar nazi kon het best eens zijn dat ik het in die hoek moest zoeken. Maar welke studie paste daar dan bij? Voor de klas staan zoals mijn docent, leek me niks. Maar wat dan wel? In de weken die daarop volgende hoorde ik een meisje uit mijn klas praten over de School voor Journalistiek. “Ik houd van schrijven en ben goed in Nederlands”, riep ze. Van een afstandje hoorde ik het aan en realiseerde me dat die richting ook wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. 

Open dag Hogeschool Utrecht 
Ik schreef mij in voor de open dag van de opleiding Journalistiek op de Hogeschool Utrecht, faculteit Communicatie & Journalistiek. Samen met mijn moeder bezocht ik deze open dag. In een grote collegezaal kregen we informatie over de opleiding. Al snel werd mij duidelijk dat er voor deze opleiding een toelatingstest vereist was bestaande uit twee onderdelen. 1. Een taaltoest (appeltje-eitje, dacht ik direct) en 2. Politicologie (uuh..poli-wat?). Dat laatste baarde mij onmiddellijk zorgen. Politicologie, van het woord alleen al had ik nog nooit gehoord maar dat het iets met de politiek moest zijn kon ik nog wel bedenken. Nou goed, we waren immers naar deze open dag gekomen omdat ik dacht dat de opleiding Journalistiek wel iets voor mij kon zijn, dus besloten we een proeftest te maken. Samen met mijn moeder haalde ik een test op en namen plaats achter één van de tafeltjes. Bij het lezen van de eerste vragen, zakte de moed al vrij snel in mijn schoenen. ‘Wie was van 1963 tot 1965 de minister-president van Nederland?’ Ik draaide me – met lichte paniek – om naar het tafeltje achter mij, waar mijn moeder ook vol goede moed aan de test begonnen was. Zij begon te lachen en wist het antwoord ook niet. We stonden op en verlieten de ruimte. Wat nu? Wat voor studie paste dan wel bij mij? We besloten een rondje te lopen door de faculteit. Overal stonden informatiekraampjes met folders en brochures. Al vrij snel werden we aangesproken door één van de docenten (later bleek hij de opleidingscoördinator te zijn van mijn opleiding) en vertelde ik mijn verhaal over mijn studiekeuzestress en de zojuist opgedane ervaring bij de opleiding Journalistiek. Hij keek me lachend aan en zei: “Ik weet een opleiding die perfect bij jou past!” Enigszins verbaasd keek ik hem aan, maar besloot toch met hem mee te lopen naar het informatiekraampje waar hij mij naartoe verwees. Met grote letters stond erboven ‘BEDRIJFSCOMMUNICATIE’. Hij pakte een tasje, gooide er een stapel folders in en begon te vertellen. De opleiding had veel raakvlakken met de opleiding Journalistiek, vertelde hij. Hij ging verder en benoemde een aantal vakken. Studenten krijgen les in ‘Zakelijke schrijven’, ‘Journalistiek schrijven, ‘Copywriting’, ‘Radio & TV, maar ook ‘Crossmediaal denken’, ‘Webdesign’, ‘Eventmanagement’ en ‘Marketingcommunicatie’. Al vrij snel was ik om, ik voelde een klik, ik werd enthousiast en wist direct DIT is de opleiding die bij mij past. De opleiding is veelzijdig, biedt je de mogelijkheid om uit te vinden waar jouw interesses liggen en je leert niet alleen uit boeken maar krijgt ook de kans om praktijkervaring op te doen. Na deze middag wist ik het zeker, ik ga de opleiding Bedrijfscommunicatie aan de Hogeschool Utrecht volgen. 

Blij met mijn studiekeuze 
Tot op de dag van vandaag ben ik blij met deze studiekeuze. In 2014 heb ik de opleiding, binnen 4 jaar, afgerond. De opleiding heeft mij ontzettend veel gebracht. Dankzij de taallessen kan ik een aardig stukje schrijven, door het blok ‘Radio & TV’ ben ik erachter gekomen dat werken in de filmbranche mij op het lijf geschreven is en door de marketingcommunicatie lessen pak ik een communicatievraagstuk met beide handen aan. 

Bedrijfscommunicatie in de praktijk 
Vooral tijdens mijn studie heb ik heel wat geschreven. Steeds vaker hoorde ik “Laura, jij bent toch goed in schrijven? Zou jij voor mij mijn sollicitatiebrief kunnen schrijven?” Of “Laura, we hebben nieuwe teksten op onze website nodig. Zou jij deze kunnen schrijven?” Ook tijdens mijn stages begon ik mijn dag aan de ‘schrijfwerkzaamheden’ die voor me klaar lagen. Van een nieuwsbrief, een social post tot een stukje op de website ik greep iedere mogelijkheid aan om een krachtige tekst te schrijven. Na mijn afstuderen ging ik al snel aan de slag als communicatieadviseur bij de Gemeente Rotterdam. Een veelzijdige baan waar ik van alle facetten op het gebied van communicatie heb mogen proeven. Ook in mijn nieuwe job bij content- en conceptbureau Made in Rotterdam begon ik als communicatieadviseur. Al snel rolde ik in de functie van producer. Als organisatorische duizendpoot zat ik helemaal op mijn plek. Binnen no-time bedacht ik concepten, schreef ik scripts en stond ik met de cameraman op locatie om een mooi item te maken. 

Dankzij de opleiding en opgedane kennis in de praktijk is mijn werk veelzijdig en dat is heerlijk!”

Contact

E. info@mediabode.nl
T. 06 46 29 17 53

Chat met mij!
Hi
Kan ik je helpen?